2023 | Verweij Museum, Haarlem

Verborgen Schatten, Haarlems Sieraad Collectief in Verwey Museum Haarlem

Tijdens het evenement Kunstlijn Haarlem zijn in Verwey Museum Haarlem schitterende sieraden te bezichtigen. De kleine zaal in het museum is omgetoverd tot een schatkamer waar hedendaagse sieraden gemaakt van zilver, porselein, aluminium, goud, textiel, aluin en kunststof geëxposeerd worden. Wie wil kan met een zelfgekozen sieraad op de foto. De expositie is een initiatief van Het Haarlems Sieraad Collectief in samenwerking met Verwey Museum Haarlem. Het www.haarlemssieraadcollectief.com bestaat al meer dan 15 jaar en is opgericht om sieraadkunst als autonome kunstvorm onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Zij bestaat op dit moment uit Sylvia Blickman, Hilde Foks, Jennifer Hoes, Judith Bloedjes, Floor Max, Annemiek Steenhuis en Jeanet Gem. Naast de gezamenlijke HSC-exposities, exposeren de leden ook individueel in binnen- en buitenland. Hun werk is opgenomen in tal van museumcollecties en wordt vertegenwoordigd door diverse sieraadgaleries.

Speciaal voor de expositie maakten de leden van het collectief unieke sieraden geïnspireerd op de nieuwe tentoonstelling ‘Vrouwelijke Turkse Pioniers’ in het museum. In 2023 is het zestig jaar geleden dat de eerste Turkse gastarbeiders naar Haarlem kwamen om te werken bij bedrijven in de stad en de regio. Hoewel zij tijdelijk naar Nederland kwamen zijn de meesten gebleven en wonen nog steeds in Haarlem. De tentoonstelling ‘Vrouwelijke Turkse pioniers’ vertelt het verhaal van de vrouwelijke arbeidsmigranten in Haarlem, hun dochters en kleindochters.

In het weekend van de kinderkunstlijn op 4 en 5 november werd er door Jeanet Gem van HSC een workshop, ontwerp-, zoek- en voelopdracht georganiseerd in het museum.

‘Verborgen Schatten’ is van 1  november t/m 21 januari te bezoeken in het Kabinet in Verwey Museum Haarlem.

Finnisage 21 januari 15.30-17.00 uur

Deel deze pagina op: