Over HSC

Groepsfoto 2019
HSC in 2019 v.l.n.r.: Margriet, Brigit, Annemiek, Floor, Sylvia, Hilde en Jennifer

Over Haarlems Sieraad Collectief

In 2017 vierde Haarlems Sieraad Collectief (HSC) haar 10 jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan is er een film gemaakt.

In deze film vertellen de sieraadontwerpers over hun werk, wat hen drijft en wat de samenwerking van het collectief voor hen betekent.

Haarlems Sieraad Collectief is in 2007 opgericht tijdens Kunstlijn Haarlem om sieraadkunst als autonome kunstvorm onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Dit gebeurt door het organiseren van thematentoonstellingen.

De eerste tentoonstelling was in het Archeologisch Museum Haarlem met als titel ‘Juweeltjes onder de grond’.

In de jaren erop volgden exposities in Teylers Museum, Noord-Hollands Archief, Museum Het Dolhuys, Castellvm Aqvae, Kloostergangen, Kunstcentrum Haarlem en ABC Architectuur Centrum.

Bij deze locaties in Haarlem en omgeving toonden de leden merendeels werk geïnspireerd op deze locaties of het rijke verleden van deze plekken. Ook werd er samengewerkt met andere sieraadvormgevers en fotografen om het auteurssieraad onder de aandacht te brengen. Liesbeth den Besten introduceerde in 2004 de term auteurssieraad.

Het auteurssieraad onderscheidt zich van conventionele sieraden door het specifieke materiaalgebruik of de bijzondere techniek: auteurssieraden hebben vaak een heel persoonlijk, associatief of inhoudelijk verhaal.

Het doel van HSC is het creatieve productieklimaat voor moderne sieraadvormgeving in Haarlem en daarbuiten te ontwikkelen en breed uit te dragen.

Creativiteit, ambachtelijkheid en professionaliteit vormen de onderlinge binding tussen de leden van HSC. Het individuele werk is wereldwijd bekend, opgenomen in tal van museumcollecties en wordt vertegenwoordigd door gerenommeerde sieraadgaleries. De verscheidenheid aan inspiratiebronnen en diversiteit in visie en werkwijze uiten zich in uiteenlopend materiaalgebruik, vormgeving en technieken. Juist deze combinatie maakt de gezamenlijke culturele projecten van HSC zo interessant voor een breed publiek.

In 2017 vierde Haarlems Sieraad Collectief het 10-jarig bestaan met diverse tentoonstellingen in het land. Speciaal rondom de Haarlemse Kunstlijn is de tentoonstelling ‘InterTwined’ in Paviljoen Welgelegen van het Provinciehuis gemaakt en een ‘Parelsnoer door de stad’ gevormd waarbij  op 10 locaties in Haarlem sieraadkunst te zien was. Ook lancerden we een korte film over Haarlems Sieraad Collectief.

Door de jaren heen vonden er enkele wisselingen plaats in de samenstelling van Haarlems Sieraad Collectief. Zo waren Birgit Laken en Carla Nuis beiden vanaf het begin lid. Birgit Laken bleef lid tot 2009 en Carla Nuis tot 2019. Annemiek Steenhuis heeft zich in 2012 aangesloten bij het collectief, na haar deelname in 2011 aan de tentoonstelling ‘Sieraad’ in de Kloostergangen van Haarlem. In 2021 hebben we afscheid genomen van Brigit Daamen, in 2007 de initiatiefnemer van HSC. Jeanet Gem en Judith Bloedjes zijn in 2021 toegetreden als leden.

Haarlems Sieraad Collectief bestaat momenteel uit
Sylvia Blickman
Jeanet Gem
Judith Bloedjes
Hilde Foks
Jennifer Hoes
Floor Max
Annemiek Steenhuis

Oud-leden HSC
Brigit Daamen
Carla Nuis
Birgit Laken

Leden van HSC in 2011 dragen elkaars sieraden vlnr Jennifer Hoes, Floor Max, Annemiek Steenhuis, Carla Nuis, Hilde Foks, Brigit Daamen (Sylvia Blickman ontbreekt op de foto) foto: Vesna Zuuring

Organisatie HSC
Vanaf 2015 initieert Margriet Blom samen met Haarlems Sieraad Collectief projecten en helpt deze uit te voeren. Zij is vanaf 2017 ook officieel contactpersoon, woordvoerder en zaakwaarnemer.
M. 06 – 53297312

Stichting Luster
Stichting Luster stimuleert cultureel ondernemerschap binnen de vrije vormgeving en beeldende kunst met het accent op het gebied van het hedendaags auteurssieraad. Zij beoogt het doel met diverse middelen te ondersteunen en onder de aandacht te brengen van een breed publiek.
Stichting Luster steunt Haarlems Sieraad Collectief.

Deel deze pagina op: