2023 | Verweij Museum, Haarlem

Verborgen Schatten, Haarlems Sieraad Collectief in Verwey Museum Haarlem

Tijdens het evenement Kunstlijn Haarlem zijn in Verwey Museum Haarlem schitterende sieraden te bezichtigen. De kleine zaal in het museum is omgetoverd tot een schatkamer waar hedendaagse sieraden gemaakt van zilver, porselein, aluminium, goud, textiel, aluin en kunststof geëxposeerd worden. Wie wil kan met een zelfgekozen sieraad op de foto. De expositie is een initiatief van Het Haarlems Sieraad Collectief in samenwerking met Verwey Museum Haarlem. Het www.haarlemssieraadcollectief.com bestaat al meer dan 15 jaar en is opgericht om sieraadkunst als autonome kunstvorm onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Zij bestaat op dit moment uit Sylvia Blickman, Hilde Foks, Jennifer Hoes, Judith Bloedjes, Floor Max, Annemiek Steenhuis en Jeanet Gem. Naast de gezamenlijke HSC-exposities, exposeren de leden ook individueel in binnen- en buitenland. Hun werk is opgenomen in tal van museumcollecties en wordt vertegenwoordigd door diverse sieraadgaleries.

Unieke sieraden Speciaal voor de expositie maakten de leden van het collectief unieke sieraden geïnspireerd op de nieuwe tentoonstelling ‘Vrouwelijke Turkse Pioniers’ in het museum. In 2023 is het zestig jaar geleden dat de eerste Turkse gastarbeiders naar Haarlem kwamen om te werken bij bedrijven in de stad en de regio. Hoewel zij tijdelijk naar Nederland kwamen zijn de meesten gebleven en wonen nog steeds in Haarlem. De tentoonstelling ‘Vrouwelijke Turkse pioniers’ vertelt het verhaal van de vrouwelijke arbeidsmigranten in Haarlem, hun dochters en kleindochters.

Ook de kinderkunstlijn is dit jaar te bezichtigen in het Verwey Museum Haarlem in samenwerking met het Haarlems Sieraden Collectief. In het weekend van de kinderkunstlijn op 4 en 5 november wordt er door het HSC een workshop, ontwerp-, zoek- en voelopdracht georganiseerd in het museum.

‘Verborgen Schatten’ is van 1 t/m 27 november te bezoeken in het Kabinet in Verwey Museum Haarlem.

 

Kunstlijn Haarlem is een toonaangevend evenement voor hedendaagse kunst in Haarlem en omgeving. Twee weekenden lang zijn allerlei creatieve locaties zoals musea, culturele instellingen en ateliers gratis toegankelijk.

De Kunstlijn geeft een krant (KUNSTLIJNER) uit met informatie over het evenement en plattegronden. Tijdens het evenement is de krant verkrijgbaar bij Kunst centrum Haarlem, VVV en de meeste grote deelnemende expositieruimtes.