Eerste IRIS penning ontworpen door Jennifer Hoes

‘IRIS penning’, brons, Jennifer Hoes, 2019.

De eerste IRIS penning voor excellente wetenschapscommunicatie is op maandag 7 oktober uitgereikt door de minister van OCW Ingrid van Engelshoven aan Robbert Dijkgraaf, Professor at the Institute for Advanced Study in Princeton. In bijzijn van Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander. De uitreiking vond plaats op de Avond van Wetenschap & Maatschappij in de Ridderzaal in Den Haag.

Jennifer Hoes kreeg de ontwerpopdracht voor de IRIS penning. De naam was al gegeven en verwijst naar de muze van de wetenschap, de Griekse mythologische Godin Iris. Als deze Godin een boodschap van hemel naar aarde brengt verschijnt er een regenboog, aldus de legende.

De bronzen penning stelt 2 in elkaar grijpende regenbogen voor, symbool voor dialoog. Onder aan de pijlers van de regenbogen geen potten met goud, maar letters die woorden vormen. Geletterdheid als basis voor informatie overdracht en begin van beschaving. De vier woorden zijn FIDUCIA, EVIDENS, NUNTIUS en LEGATUM.

De penning wordt elke 5 jaar uitgereikt. Jennifer Hoes ontving deze opdracht van de Nederlandse wetenschapsmusea: Teylers Museum, NEMO science museum en Rijksmuseum Boerhaave.

Deel deze pagina op: