InterTwined – Hilde Foks


Waterlanders & Vaderlanders 

Sinds 1930 huist het bestuur van de provincie Noord-Holland in Paviljoen Welgelegen. Als eerste wordt op hun site, bij de kerntaken van dit provinciale bestuur, duurzame ruimtelijke ontwikkeling & waterbeheer genoemd. Noord Holland bestaat voor bijna 1/3 uit water en heeft een kustlijn van 260 km. Genoeg redenen om te focussen op het water.

Al jaren leef ik dicht bij de zee. Met een huisje in de zomermaanden op het strand is mijn bed vaak slechts 100 meter van de zee verwijderd. De zee, het water, fascinerend in beweging, kleur en geluid is geen dag hetzelfde. Dit altijd aanwezige water heeft me veel gebracht, zowel vreugde als verdriet. In het werk Waterlanders & Vaderlanders, twee colliers, worden deze twee kanten belicht.

Waterlanders laat het schuim zien, het plezier, het licht en het luchtige van de omslaande golf. Het is een draagbaar collier.

Vaderlanders – een bijnaam voor zandzakken die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de loopgraven als borstwering werden gebruikt – brengt me naar de kracht, het gevaar van water, pas op, wees op je hoede. De Vaderlanders staan stevig tegen elkaar aan, zwaar en ondoorzichtig. Voor dit collier zijn alle gemeenten van Noord-Holland bezocht. Het doel was om met een zakje zand en een foto huiswaarts te keren. Hulp kwam er van familie, vrienden en kennissen. Het is een samenwerking en daarmee een symbolisch collier geworden.

Deel deze pagina op: